Flash Note
Stereotypen over Europa doorbreken: Carmignac Portfolio Patrimoine Europe
- Gepubliceerd
-
Lengte
4 minuten leestijd
Keith Ney et Mark Denham hebben het over hun succesvolle Europese multi-assetfonds en onthullen hoe ze van plan zijn de toekomstige uitdagingen aan te gaan en tegelijkertijd hun langetermijnbeleggingsthema's intact te houden.
Het fonds is zojuist door Lipper uitgeroepen tot 'Best Balanced Fund' van Europa. Waaraan schrijft u dit succes toe?
MD: Carmignac Portfolio Patrimoine Europe werd in 2017 opgericht om beleggers in het voortdurend veranderende klimaat van Europa een duurzame oplossing met een gematigd risico te bieden. De afgelopen vier jaar is het fonds, ondanks een zeer volatiele context, erin geslaagd om marktdalingen tot een minimum te beperken en te profiteren van de opwaartse fasen, zelfs in het veelbewogen jaar 2020 en begin 2022. Het fonds biedt beleggers een aantrekkelijk risico-rendementsprofiel, dankzij onze effectenselectie en onze risicobeheerstrategieën. Het fonds is meer dan alleen maar de som van een aandelen- en een obligatie-allocatie. Als selectief belegger analyseren we allebei onze beleggingen grondig, waarbij we overlappingsrisico's niet uit het oog verliezen. Onze risicobeheerstrategieën leveren dan ook sinds de oprichting een positieve bijdrage aan het rendement van het fonds. Het brede scala aan beschikbare tools is nuttig geweest om de neerwaartse risico's te verminderen en een positief brutorendement te genereren. Maar over een langere periode gezien was het positieve rendement van het fonds vooral te danken aan onze bottom-upselectie van aandelen en obligaties, en dat vinden we prima!
Het fonds is gebaseerd op de "Patrimoine"-filosofie, die gekenmerkt wordt door een flexibele, op de lange termijn gerichte multi-assetbenadering. Wat maakt Carmignac Portfolio Patrimoine Europe anders dan het vlaggenschip Carmignac Patrimoine?
KN: Als twee fondsen dezelfde filosofie delen, beleggen ze inderdaad niet per se op dezelfde manier. Carmignac Portfolio Patrimoine Europe is niet opgericht als een afsplitsing van Carmignac Patrimoine. Behalve dat de fondsen niet hetzelfde beleggingsuniversum hebben, wat een aanzienlijke invloed heeft op het beheer, verschillen ze ook in termen van bottom-upselectie van zowel aandelen als obligaties. De bijzonder lage groei in Europa vraagt om een focus op duurzame-groeiaandelen om deze zwakte te compenseren in ons beleggingsuniversum. Wat obligaties betreft, pleiten de financiële repressie en de lage rente daarentegen voor een agressievere benadering van de rente- en kredietmarkten en een zoektocht naar hogere rendementen door een meer waardegerichte benadering. Bijgevolg is de overlapping tussen de fondsen laag, evenals hun correlatie, waardoor ze elkaar aanvullen in een beleggingsportefeuille.
Als we naar de toekomst kijken, wat zijn dan de grootste risico's en hoe bent u van plan deze aan te pakken?
KN: Het Russisch-Oekraïense conflict en de bijbehorende economische sancties leiden tot een risico van stagflatie, d.w.z. een economische vertraging in combinatie met een hoge inflatie. De schaarste aan beschikbare grondstoffen kan leiden tot grote verstoringen in de toeleveringsketens, die gepaard gaan met negatieve gevolgen voor de groei en verdere prijsstijgingen. Terwijl de economische vooruitzichten voor 2022 al wezen op een vertraging van de groei en een hardnekkige inflatie, versterkt dit conflict de economische trends die we hadden opgenomen in onze beleggingsstrategie. Op korte termijn houden we ons vooral bezig met het beheersen van de bearmarkt en de daarmee gepaard gaande hoge volatiliteit. Op lange termijn zal dit moeilijke klimaat ook een springplank zijn om te profiteren van de enorme uitverkoop van bedrijfsobligaties en aandelen en er enkele idiosyncratische beleggingen uit te pikken en het toekomstige rendementspotentieel van de portefeuille op te bouwen. Hoewel Europa zwaar wordt getroffen door deze geopolitieke crisis, verwacht men dat de overheden zullen reageren met krachtige begrotingsmaatregelen, waarvan sommige sectoren, zoals hernieuwbare energie, zouden kunnen profiteren.
Over deze veelbelovende sectoren gesproken, kunt u ons meer vertellen over uw beleggingskansen op lange termijn?
MD: Het fonds is in het verleden blootgesteld geweest aan toekomstgerichte sectoren, zoals gezondheidszorg, technologie en hernieuwbare energie. Onze benadering van Europa is dan ook zeer selectief en gebaseerd op een degelijk proces. In het huidige klimaat houden we vast aan onze kernposities, winnaars in hun sector. Maar we brengen ook een paar aanpassingen aan door bijvoorbeeld onze defensieve blootstelling te vergroten. Dankzij onze risicobeheerstrategieën konden we de blootstelling aan deze veelbelovende sectoren opbouwen zonder het kortetermijnrisico van het fonds te verhogen.
-
Carmignac Portfolio Patrimoine Europe in een notendop
Het fonds werd opgericht in 2017 om beleggers in het voortdurend veranderende klimaat van Europa een duurzame beleggingsoplossing met een gematigd risico te bieden. Het fonds wordt gekenmerkt door een flexibele, op de lange termijn gerichte multi-assetbenadering. Het fonds streeft ernaar om op de Europese aandelen- en obligatiemarkten veelbelovende effecten te vinden en zich aan te passen aan verschillende marktconfiguraties, in het bijzonder aan bearmarkten. De blootstelling aan de aandelenmarkten kan dan ook variëren van 0% tot 50% van de portefeuille en als portefeuillebeheerders kunnen we deze blootstelling op elk moment wijzigen, zodat we snel en doeltreffend kunnen reageren wanneer we van mening zijn dat de economische, politieke of maatschappelijke omstandigheden daar om vragen.
Dit is het bewijs dat het fonds erin slaagt zijn doel te bereiken:
-
34%Rendement sinds
de oprichting, tegenover 19% voor de referentie-indicator1.
-
1e kwartielBinnen de Morningstar-categorie
op rendement, volatiliteit, sharp-ratio en sortino-ratio, en maximale terugval2.
-
1e plaatsLipper Fund Award
20223 voor het beste Europese fonds over een periode van drie jaar.
1 40% STOXX Europe 600 (met herbelegde nettodividenden) + 40% ICE BofA All Maturity All Euro Government + 20% gekapitaliseerde ESTER. Driemaandelijks bijgesteld. Tot 31 december 2021 had het Subfonds de volgende samengestelde referentie-indicator: 50% STOXX Europe 600 + 50% BofA Merrill Lynch All Maturity All Euro Government Index. De resultaten worden gepresenteerd volgens de kettingmethode. De indicator past niet bij de sociale of ecologische kenmerken die door de ICBE worden gepromoot. Sinds de introductie op 29/12/2017. Bron: Carmignac 31.03.2022. Klasse A EUR Acc. In het verleden behaalde waarden bieden geen garantie voor toekomstige waarden en kunnen misleidend zijn. De weergegeven waarden worden berekend in de referentievaluta van de aandelenklasse, met herbelegde dividenden. De resultaten zijn na aftrek van kosten (exclusief eventueel in rekening gebrachte instapkosten door de distributeur), indien van toepassing. De netto-inventariswaarden worden berekend na aftrek van de kosten en belastingen voor een gemiddelde retailcliënt die als natuurlijk persoon in België woont. De dividenden van uitkerende deelbewijzen/aandelenklassen worden niet herbelegd. 2 Morningstar Categorie „EUR Moderate Allocation“. De verwijzing naar een positionering of prijs, is geen garantie voor de resultaten in de toekomst van de UCIS of de manager. Morningstar Rating™ : © 2022 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.
3 Metodología:https://www.lipperfundawards.com/Methodology/
Carmignac Portfolio Patrimoine Europe A EUR Acc
Het indicator kan variëren van 1 tot 7, waarbij categorie 1 overeenkomt met een lager risico en een lager potentieel rendement, en categorie 7 met een hoger risico en een hoger potentieel rendement. De categorieën 4, 5, 6 en 7 impliceren een hoge tot zeer hoge volatiliteit, met grote tot zeer grote prijsschommelingen die op korte termijn tot latente verliezen kunnen leiden.
Aanbevolen minimale beleggingstermijn
Laagste risico Hoogste risico
Risico's die in de indicator niet voldoende in aanmerking worden genomen:
TEGENPARTIJRISICO: Risico van verlies indien een tegenpartij niet aan haar contractuele verplichtingen kan voldoen.
LIQUIDITEITSRISICO: Risico dat tijdelijke marktverstoringen de prijzen beïnvloeden waartegen een ICBE zijn posities kan vereffenen, innemen of wijzigen.
Inherente risico's:
AANDELENRISICO: Risico dat aandelenkoersschommelingen, waarvan de omvang afhangt van externe economische factoren, het kapitalisatieniveau van de markt en het volume van de verhandelde aandelen, het rendement beïnvloeden.
RENTERISICO: Renterisico houdt in dat door veranderingen in de rentestanden de netto-inventariswaarde verandert.
KREDIETRISICO: Het kredietrisico stemt overeen met het risico dat de emittent haar verplichtingen niet nakomt.
VALUTARISICO: Het wisselkoersrisico hangt samen met de blootstelling, via directe beleggingen of valutatermijncontracten, aan andere valuta’s dan de waarderingsvaluta van de ICBE.
RISICO VERBONDEN AAN DISCRETIONAIR BEHEER: Het anticiperen op de ontwikkelingen op de financiële markten door de beheerder is van directe invloed op het rendement van de ICBE.
RISICO VAN KAPITAALVERLIES: Dit deelbewijs/deze aandelenklasse biedt geen garantie voor of bescherming van het belegde kapitaal. U ontvangt mogelijk niet het volledige belegde bedrag terug.
Meer informatie over de risico's van het deelbewijs/de aandelenklasse is te vinden in het prospectus, met name in hoofdstuk "Risicoprofiel", en in het document met essentiële beleggersinformatie.