
Flash Note
De Europese Verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiëledienstensector (Sustainable Finance Disclosure Regulation – SFDR) luidt een nieuw tijdperk van duurzame beleggingen voor een breed publiek in. De SFDR is een uitvloeisel van het in maart 2018 geïntroduceerde Actieplan Duurzame Financiering van de Europese Commissie. Dat moest uiterlijk op 10 maart 2021 zijn uitgevoerd.
Wat is de SFDR?
De SFDR verplicht vermogensbeheerders om bij hun beleggingsbeslissingen rekening te houden met duurzaamheidsrisico's (risico's die verband houden met ESG-factoren), duidelijk aan te geven hoe 'groen' hun fondsen zijn en hun doelstellingen, beleid en methodes uiteen te zetten in hun prospectussen, websites en periodieke verslagen. Een tweede belangrijke maatregel is de verplichting voor vermogensbeheerders – volgens het principe 'pas toe of leg uit' – om op zowel ondernemings- als fondsniveau de negatieve effecten van hun beleggingen te meten aan de hand van 18 verplichte ESG-indicatoren.
De SFDR heeft gevolgen voor alle financiële spelers, van ICBE-beheerders en verzekeringsmaatschappijen tot pensioenfondsen, beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen en adviseurs. De Europese Unie (EU) hoopt zo nieuwe kapitaalstromen naar duurzame beleggingen op gang te brengen, gemeenschappelijke standaarden en begrippen te creëren om greenwashing te vermijden, en een langetermijnvisie te promoten.
*SFDR, Verordening (EU) 2019/2088 betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiëledienstensector. Bron: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2019/2088/oj
Welke gevolgen voor de fondsenindustrie en Carmignac?
Vermogensbeheerders die al een duurzaam beleggingsbeleid hanteren, zouden met de SFDR geen moeite mogen hebben. Uit een analyse is gebleken dat Carmignac, dat al jaren aangesloten is bij de principes voor verantwoord beleggen van de VN, voldoet aan de voorschriften betreffende opvolging van en transparantie over de CO2-uitstoot van fondsen (Franse wet op de energietransitie) en beantwoordt aan diverse SRI-labels (Frankrijk en België), geen ingrijpende aanpassingen moest doorvoeren om aan de SFDR te voldoen.
Vermogensbeheerders hadden werk op drie domeinen:
aanpassing van de prospectussen van fondsen;
uitbreiding van de fondsrapportage;
actualisering van websites, met een prominentere plaats voor informatie over duurzaamheid.
Voor de meeste vermogensbeheerders was hun fondsen opdelen in categorieën van licht- tot donkergroen wellicht nog het moeilijkst.
Hoe interpreteert Carmignac de fondsencategorieën van de SFDR?
De ESG-letterbrij bevat nu ook cijfers!
De fondsencategorieën van de SFDR: artikel 6, artikel 8 en artikel 9.
Aangezien de financiële autoriteiten in alle landen voorrang hebben gegeven aan de aanpassing van de precontractuele informatie, is de indeling van de fondsen in categorieën aan het oordeel van de vermogensbeheerders overgelaten. Daardoor zijn verschillende interpretaties ontstaan.
Carmignac heeft zich bij de indeling van zijn fondsen conservatief opgesteld. Wij verkiezen een indeling waar we 100% zeker van zijn en in alle transparantie over kunnen communiceren. We hopen dat deze toelichting beleggers zal helpen om het nieuwe speelveld te doorgronden en fondsen te vergelijken alvorens een beleggingsbeslissing te nemen.
Welke nieuwe verslagen hebben we en hoe helpen die beleggers?
Dit verslag bevat beknopte inlichtingen en ons antwoord op de belangrijke artikelen 2 tot 11 van de SFDR. Het is te vinden in de rubriek 'Beleid en verslagen' op onze webpagina's voor Verantwoord Beleggen.
Dit verslag bundelt voor elk fonds op twee pagina's de inlichtingen die de RTS voorschrijven voor de informatieverschaffing op websites, zoals de categorie, de beleggingsstrategie en de ESG-methodologie. De verslagen op fondsniveau zijn te vinden op de pagina's van de fondsen op onze website, in de rubriek 'Beleid en verslagen' en op onze webpagina's voor Verantwoord Beleggen.
Dit verslag geeft visueel weer op welke vlakken de beleggingen van een fonds beter of minder goed gepresteerd hebben voor belangrijke ESG-indicatoren. Het toont de positieve en negatieve ecologische en sociale impact in vergelijking met de referentie-indicator en geeft weer in hoeverre de beleggingen in overeenstemming zijn met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG's). Het bevat informatie over aandelen en bedrijfsobligaties, maar wij hopen in de nabije toekomst ook onze ESG-beoordeling van staatsobligaties in dit verslag te kunnen opnemen. De verslagen op fondsniveau zijn te vinden op de pagina's van de fondsen op onze website, in de rubriek 'Beleid en verslagen' en op onze webpagina's voor Verantwoord Beleggen.
Deze beknopte tabel geeft een overzicht van de artikel 8- en artikel 9-fondsen van Carmignac en hun voornaamste ESG-strategieën.
Deze verslagen zijn een aanvulling op de maandelijkse ESG- en CO2-informatie.