La Lettre d'Edouard Carmignac

[Management Team] [Author] Carmignac Edouard

Brief van Edouard Carmignac Edouard Carmignac schrijft over actuele economische, politieke en maatschappelijke aangelegenheden.

Parijs,

 

   Geachte heer, geachte mevrouw,

 

  De financiële markten gaan voor de verandering waarschijnlijk een vrij kalme zomer tegemoet. Het scenario dat ik u amper drie maanden geleden beschreef, is namelijk plotseling werkelijkheid geworden.

   De centrale banken, die beseffen dat het inflatierisico in de ontwikkelde economieën is uitgebannen door de enorme deflatiedruk van de mondialisering en de huidige technologische revolutie, stellen zich zeer versoepelingsgezind op. Zoals verwacht, en in navolging van de Japanse centrale bank en de ECB, maakt de Fed aanstalten om de beleidsrente te verlagen en de afbouw van zijn balans stop te zetten om de Amerikaanse bedrijvigheid te ondersteunen en deze niet langer te ondermijnen met een sterke dollar.

   De gevolgen lieten niet op zich wachten. In drie maanden tijd is de rente op Amerikaanse staatsobligaties teruggevallen van 2,5% naar 2% en heeft de dollar zijn daling ingezet. De aandelenmarkten zijn op hun beurt over het algemeen stabiel gebleven, waarmee het scherpe herstel van begin dit jaar is geconsolideerd. De markten zijn aangeslagen door zowel de aanhoudende spanningen op handelsgebied als de daling van de lange rente, wat vaak een voorbode voor een recessie is. Wat dat betreft zou de afname van de spanningen sinds de G20 in Osaka, die overigens pas een feit is als de onderhandelingen daadwerkelijk worden hervat, de wereldwijde bedrijvigheid op een bevredigend peil moeten kunnen handhaven.

   Maar laten we reëel zijn. De aanjagers van de wereldwijde groei verzwakken. Zoals ik al zei in mijn vorige brief, is het onze taak om met dit vooruitzicht de weinige bedrijven op te sporen die in staat zijn hun activiteiten op peil te houden en hun marges te verdedigen. In een context van aanhoudend lage rentevoeten profiteren dergelijke bedrijven van een hoge waarderingspremie. Het is geen verrassing dat daarbij technologiebedrijven, innovatieve bedrijven in de gezondheidssector en een selectie van aantrekkelijk bedrijven uit opkomende landen de voorkeur krijgen.

   Onze in aandelen gespecialiseerde beheer- en analyseteams, die we de afgelopen jaren hebben versterkt, zijn volledig gericht op de weinige groeibronnen die zich aandienen. Ik heb dan ook het volste vertrouwen in ons vermogen om u te laten profiteren van deze nieuwe beleggingsperspectieven, die zeker niet makkelijk zijn, maar daarom niet minder veelbelovend.

   Ik wens u een prachtige zomer.

   Hoogachtend,

Édouard Carmignac