Schitteren in tijden van crisis: Waarom goud kostbaarder is dan ooit in onze portefeuilles

Carmignac’s Note

[Management Team] [Author] Thozet Kevin
Auteur(s)
Gepubliceerd
7 november 2024
Leestijd
2 minuten leestijd

Ontwikkeling van het rendement van een strategie die long is op goud en short op staatsobligaties tegenover het maximale verlies van Amerikaanse aandelen.

Bron: Carmignac, Bloomberg, oktober 2024

Goud rijgt de laatste maanden de records aan elkaar en noteert nu al ongeveer 35% hoger dan begin dit jaar. Die sterke stijging is toe te schrijven aan de opflakkerende geopolitieke risico's, de goudaankopen van centrale banken die hun reserves willen diversifiëren en de onzekerheid over de conjunctuur. De hogere reële rente en duurdere Amerikaanse dollar, twee factoren die traditioneel in het nadeel van goud spelen, konden de opmars niet stuiten.

De belangrijkste oorzaken lijken ons de 'diversificatie' van reserves door centrale banken nu de inflatie opnieuw een rol van betekenis speelt in de economie en de alsmaar groeiende aantrekkingskracht van goud als alternatief voor de dollar voor landen van het zuidelijk halfrond. Goud wordt weer van strategisch belang.

In deze woelige tijden kan goud dus opnieuw zorgen voor diversificatie in een portefeuille, misschien wel beter dan sterke valuta's1 en Amerikaanse of Duitse obligaties2. Waarin schuilt die diversificatiekracht van het edelmetaal?

Wanneer in het verleden de risicoaversie groot was3 en de overgrote meerderheid van de aandelen het slecht deed4, presteerde goud beter dan niet alleen risicovolle activa, maar ook staatsobligaties. De goudprijs reageert namelijk sterker op de korte rente, die de opportuniteitskost bepaalt van het aanhouden van een instrument dat geen rente opbrengt, dan op de lange rente, die gecorreleerd is met de inflatie.

De zwarte lijn in de grafiek hierboven geeft het rendement weer van een belegger met een long-positie op goud en een short-positie op Amerikaanse tienjarige staatsobligaties. Die positionering genereert een absoluut rendement. Dat rendement is bijzonder hoog wanneer de risicoaversie groot is: +100% tijdens het uiteenspatten van de internetzeepbel en +30% in inflatiejaar 2022. Daarmee wordt de zwakke prestatie van de aandelenmarkten nagenoeg volledig gecompenseerd, juist wanneer dat het meeste nodig is. Goud is nog minder sterk gecorreleerd met risicovolle activa dan obligaties en is daarmee een uitermate geschikt instrument voor de opbouw van een portefeuille. Het biedt meestal een goede bescherming tegen zowel economische onzekerheid als inflatie. Dat is een welkome eigenschap, want de aanhoudend hoge inflatie is vandaag een van de belangrijkste risicofactoren en belooft ook in de toekomst een prominente rol te spelen5 nu de staatsschulden maar blijven aangroeien en de kans steeds kleiner wordt dat die ooit kunnen worden weggewerkt zonder tot actieve geldcreatie over te gaan.

1Zoals de Amerikaanse dollar, de Zwitserse frank of de Japanse yen. 2Obligaties uitgegeven door de overheidsemittenten met de beste rating. 32000, 2007/2008 en recenter 2020 of 2022. 4Het groene gebied op de grafiek geeft het maximale verlies op Amerikaanse aandelen weer. 5Door de combinatie van solide economische groei, hoge looninflatie, energietransitie, deglobalisering en geopolitieke onzekerheid zullen inflatieschokken in de toekomst mogelijk vaker voorkomen.

Recente analyses

Carmignac's Note21 november 2024Nederlands

Trump 2.0

5 minuten leestijd
Meer informatie
Carmignac's Note16 september 2024Nederlands

Van koude rillingen in augustus naar een hartverwarmend sprookje?

2 minuten leestijd
Meer informatie
Carmignac's Note16 juli 2024Nederlands

Een ongebruikelijke discrepantie

2 minuten leestijd
Meer informatie

Belangrijke juridische informatie

Dit document is gepubliceerd door Carmignac Gestion S.A., een door de Franse toezichthouder Autorité des Marchés Financiers (AMF) erkende vermogensbeheerder, en zijn Luxemburgse dochteronderneming, Carmignac Gestion Luxembourg, S.A., een door de Luxemburgse toezichthouder Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) krachtens artikel 15 van de Luxemburgse wet van 17 december 2010 erkende beheermaatschappij van beleggingsfondsen. "Carmignac" is een gedeponeerd merk. "Investing in your Interest" is een aan het merk Carmignac verbonden slogan.
Dit document vormt geen advies met het oog op een belegging in of arbitrage van effecten of enig ander beheer- of beleggingsproduct of enige andere beheer- of beleggingsdienst. De in dit document opgenomen informatie en meningen houden geen rekening met de specifieke individuele omstandigheden van de belegger en mogen in geen geval worden beschouwd als juridisch, fiscaal of beleggingsadvies. De informatie in dit document kan onvolledig zijn en kan ook zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Dit document mag noch geheel noch gedeeltelijk worden gereproduceerd zonder voorafgaande toestemming.