Flash Note

Focus 2: Bouwen op de economische ontwikkeling van Azië Dieper graven in opkomende economieën

25.10.2016

 

De Filipijnse cementsector zit sinds 2011 sterk in de lift en realiseerde de laatste vier jaar een groei van 12%

Beleggers die in opkomende markten beleggen zijn op zoek naar groei. Bij onze zoektocht naar groei hebben we landen geïdentificeerd die ondanks een sterke bbp-groei een laag investeringspercentage in de infrastructuur (als percentage van het bbp - bruto binnenlands product) vertonen. Dit wijst op een zwakke infrastructuur en dus een lage penetratiegraad van de cementmarkt.

[Insights] 2016 10_FN_Exp_EM II (All) 1 NL

Bron: Carmignac, Industry, IMF, Morgan Stanley, 2014

Beleggingscase India

De vraag naar cement zal in India naar verwachting fors toenemen. Voor de komende vier jaar verwacht men een jaarlijkse groei van 6% à 8%.

De sector zal waarschijnlijk profiteren van het feit dat de regering veel prioriteit geeft aan grote infrastructuurprojecten, zoals blijkt uit de stijging van het budget voor infrastructuur (naar verwachting zullen de investeringen in het twaalfde vijfjarenplan oplopen tot USD 1 biljoen) en de ontwikkeling van het AMRUT-project (Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation). De doelstelling van dit project is het verbeteren van de levenskwaliteit van de hele bevolking door in basisbehoeften als watervoorziening, rioleringen en transport te voorzien.

We denken dat de cementsector dankzij een soepelere regelgeving, lagere belastingen en stijgende infrastructuuruitgaven een aantrekkelijk groeipotentieel kan bieden en dat de Indiase economie hierdoor verder zal worden gestimuleerd.(1)

[Insights] 2016 10_FN_Exp_EM II (All) 2 NL

Bron: Department of Industrial Policy & Promotion, India Office of Economic Advisor, India Brand Equity Foundation, schattingen van Carmignac, januari 2016.

Beleggingscase Filipijnen

De Filipijnse markt is een van de snelst groeiende Aziatische markten. De Filipijnse cementsector zit sinds 2011 sterk in de lift en realiseerde de laatste vier jaar een groei van 12%. Gezien de onderontwikkelde infrastructuur op de Filipijnen denken we dat, ondanks de recente groei, cement verbruik op lange termijn verder kan stijgen.

Een goed voorbeeld hiervan is het onderontwikkelde wegennetwerk van het land: eind 2014 was slechts een vijfde van de wegen in de Filipijnen verhard. Daarnaast zijn er door de bergachtige omgeving veel lokale, fysiek gescheiden markten ontstaan. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om cement uit het buitenland te importeren, zodat er veel minder concurrentie is. Bovendien heeft de aanbodzijde van de Filipijnse cementmarkt een oligopolide karakter, terwijl de vraagzijde juist gefragmenteerd is. Deze combinatie staat garant voor relatief hoge prijzen.(2)

[Insights] 2016 10_FN_Exp_EM II (All) 3 NL

Bron: Department of Public Works and Highways, Bedrijfsgegeven, HSBC juni 2016.

Onze aandelenselectie

 • Prism Cement

  In India hebben we Prism Cement, een toonaangevende cementleverancier in India met een marktaandeel van 15%, aan Carmignac Portfolio Emerging Discovery,toegevoegd.

  Het bedrijf heeft een goede uitgangspositie om te profiteren van de groeiende binnenlandse vraag naar cement, die wordt aangejaagd door de opwaartse investeringscyclus van de komende jaren. Het bedrijf heeft al fors geïnvesteerd in zijn productiecapaciteit, waarvan nu slechts 70% in gebruik is. Hierdoor kan Prism Cement zonder extra investeringen volop profiteren van de stijgende vraag en een aanzienlijk hefboomeffect creëren.

  Het recente besluit van de huidige gouverneur van de Indiase centrale bank om geen tweede mandaat te ambiëren, zou ook gunstig moeten uitpakken voor het bedrijf. Het is immers een voorbode voor een meer expansief monetair beleid, dat waarschijnlijk tot hogere infrastructuuruitgaven zal leiden.

  [Carousel] [Flashnote] Prism Cement
 • CEMEX Philippines

  Om met ons fonds voor small- en midcaps Carmignac Portfolio Emerging Discovery, van deze trend te kunnen profiteren, hebben we een positie in CEMEX Philippines geopend toen het bedrijf eind juni 2016 op de beurs werd geïntroduceerd.

  CEMEX Philippines is een dochteronderneming van de Mexicaanse cementgigant CEMEX en de op twee na grootste cementfabrikant van de Filipijnen. Wat de financiële parameters betreft voldoet het bedrijf in vrijwel alle opzichten aan onze selectiecriteria. Het bedrijf heeft een vrijekasstroomrendement van ruim 8,8%, een zeer gezonde balans en overtuigende groeivooruitzichten. Voor de komende drie jaar wordt een gemiddelde omzetstijging van 19% per jaar verwacht.

  [Carousel] [Flashnote] Grey buildings